Лани МВР открила 108 случаи на криумчарење на мигранти што е за 68 одсто повеќе од 2021

За 31 насто е зголемен бројот на откриените илегални преминување на македонската државна граница минатата година во однос на 2021.

Ова го покажува статистиката на МВР од каде соопштуваат дека најголемиот дел од илегалните преминувања биле откриени на македонско грчката граница при што и понатаму се најзастапени лицата од Сирија, Пакистан, Авганистан чија цел е преку државата да заминат во земјите членки на ЕУ.

„Во 2022 година на границите со соседните земји спречени се 27 391 обиди за илегално преминување.Најголем дел од нив се псречени на границата со Грција. Додека во 2021 спречени се 20 874 обиди,, соопштуваат од МВР

Нивната статистика покажува дека лани успеале да откријата 108 случаи на крумчарења мигранти што е за 68, насто повеке во однос на 2021 година. Од таа причина во текот на 2022 година превземени се мерки за кривичен прогрон против 107 лица а сузбиена е и една организирана криминална група во која членувале 13 лица.

Од вкупната бројка на илегални преминувања на македонската територија но и лица кои се цел на криумчари се од Сирија дури 10 700 лица. Ова бројка е во пораст во однос на 2021 а значително е зголемен бројот и на лица од Пакистан и од Мароко кои лани преку земјава сакале да заминат кон север.