Ковид-19 најважен предизвик за државата во следните месеци
Foto

Ковид-19 најважен предизвик за државата во следните месеци

Најголемата криза со која и денес сме соочени е пандемијата со Ковид-19 која останува најважен предизвик и во следните месеци, но според сегашните проценки, не се очекува развој на пандемијата што би имал влијание врз општата безбедност во земјата, заклучи Советот за безбедност на вчерашната седница.

Шефот на државата Стево Пендаровски по седницата на Советот изјави дека во однос на мерките за справување со пандмијата во моментов генерално во Европа и во светот има само малку држави, кои се решаваат на ригидни мерки како оние кои ги имавме пред три или четири месеци, на пример со 96-часовен полициски час. Сепак, според него, ако дојде до поголема бројка на заразени, државата треба да има стратегија да се справи со тоа со друг сет мерки, кои би биле економски поиздржливи.

– Јас се согласувам негде да затегнеме, негде да попуштиме, меѓутоа на системско ниво, на ниво на цела територија мислам дека тоа што го поминавме треба да остане во историјата, истакна Пендаровски.

Шефот на државата и во видео-обраќање пред Генералното собрание на ОН нагласи дека оваа 2020-та година е несомнено една од најтешките години која ја живее човештвото во поновата историја, бидејќи пандемијата со Ковид-19 за само неколку месеци, освен што однесе безмалку еден милион човечки животи, остави длабоки последици во речиси секоја сфера од нашето живеење, за што ќе ни бидат потребни години додека целосно закрепнеме.

– Ковид-19 предизвика тектонски промени во поредокот кој го знаеме, но, ни овозможи и реален увид во националните капацитети на јавното здравје за справување со кризи од планетарни димензии. Ковид-19 е само уште една во целиот спектар од кризи со кои се соочуваме како човештво и ниту една од нив не е целосно изолирана од другите. Здравствената криза е истовремено и економска и социјална бидејќи предизвикува сиромаштија, а, сиромаштијата е плодна почва за екстремизам и конфликти, истакна Пендаровски.

Директорката на Универзитетската клиника за инфективни болести и фебрилни состојби, Милена Стевановиќ смета дека со доаѓањето на зимата ќе биде уште потешко да се заштитиме и да го намалиме ризикот од инфекција со новиот коронавирус, доколку строго и принципиелно сите не се придржуваме до препорачаните мерки.

– Поради ниските температури ќе бидеме затворени внатре, ако не се придржуваме на високите стандарди за одржување на хигиената, правилното користење на маската и избегнување собири каде не може да се обезбеди соодветна дистанца, ризикот од пренесување на инфекцијата ќе биде поголем, оценува Стевановиќ.

Според неа, во текот на зимскиот период има многу други горно-респираторни инфекции кои се пренесуваат на ист начин и со слични симптоми како и новиот коронавирус, па ќе биде и потешко да се диференцираат.

– Затоа, придржувајте се на препорачаните мерки за превенција, порачува Стевановиќ.

0 Коментари

Остави коментари