Ковачевски: Алтернатива е дел од владата и програмски и кадровски

На прашањето дали партијата Алтернатива останува или заминува при евентуален влез на Алијанса на Албанците во Владата, премиерот Димитар Ковачевски во интервју за „360 степени“ кажа дека Алтернатива е дел од Владата и програмски и кадровски.

-Да не заборавиме Алтернатива има два значајни ресори кои што ги води тоа е здравство и Министерството за информатичко општество и администрација. Вие знаете на почетокот на мандатот ние сите се уште се справувавме со коронакризата и уште еднаш благодарност до целиот медицински персонал и до министерството. Второ, во МИОА се отпочнати веќе реформи во јавната администрација. Министерството за економија, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и МИОА се дел од пилот проектот, ние веќе носиме одлуки со кои што се прави реорганизација на секторите внатре, со цел поголема ефикасност, намалување на бројот одредени сектори преку нивно интегрирање и се разбира зголемување на продуктивноста за подобри услови за граѓаните, кажа Ковачевски.