Калифорнија

Брајан Кеслер е дипломиран студент и новинар чиј напис за сериски убијци добива понуда за книга. Тој и неговата девојка Кери Лафлин, авангардна фотографка, одлучуваат да се преселат во Калифорнија со надеж дека ќе ја збогатат својата кариера. Двајцата го планираат своето патување од Луисвил, Кентаки, до Лос Анџелес, планирајќи да ги посетат злогласните места за убиства на патот што Кери може да ги фотографира за книгата на Брајан. Брајан објавува оглас за споделување на возење на универзитетскиот кампус.

Во меѓувреме, психопататот Ерли Грејс ја губи работата. Неговиот полицаец за условно ослободување дознава за ова и доаѓа во паркот за приколки каде Ерли живее со неговата наивна девојка Адел Корнерс. Ерли во кампусот ја гледа рекламата за возење и му се јавува на Брајан, кој се согласува да се сретне со него следниот ден. На пат, не знаејќи за неговите придружници, Ерли убива човек во бањата на бензинска пумпа и му ги краде парите. Кога пристигнуваат во нивниот прв хотел, Ерли ја потстрижува долгата коса на Адел пократко за да се обиде да одговара на онаа на Кери.