Калајџиев за ТВ 24: Големите рокови за застареност дозволуваат постапките да имаа завршеток со повреда на човековите права

Гордан Калајџиев професор по Кривично право во емисијата 24 анализа во врска со случајите на СЈО рече дека големите рокови за застареност дозволуваат постапките да имаа завршеток со повреда на човековите права.

- Има и мала забуна дека и групата што работела на Кривичниот законик прелдожила да се укине овој став и да се направи посебно дело од други причини, за да може за тој облик на злоушотреба да се има дирференциран простап во зависност од штетата. Тоа било идејата на работната група  да се извлее од тој став, и да се стави во посебен при што ќе има можност да се казнува построго од обичната злоупотреба. - рече Калајџиев.