Како до успешна борба против дезинформации?

Како се справуваме со дезинформациите, лажните наративи како вовед во информациски војни, се присутни и во македонската реалност секојдневно и постојано. Македонија од земја креатор на лажни вести во времето на велешката група денес ги живее истите проблеми на светот, тоа најдобро го покажа прво ковид пандемијата, сега и војната во украина. Дали секојдневни битки на професионалците со креаторите на лажната реалноста, можат да дадат резултат, кои се изворите на дезинформации, државите политичарите или медиумите. Како и да е во тој брак од интесерс во најчесто страда вистината. На овие теми со вечерашните гости, Катерина Синадиновска од советот за етика, Филип Стојановски од метаморфозис, Зоран Бојаровски, советник за медиуми во владата и снимено интервју на Маја Север долгогодишна новинарка во Хрватска.