Кацарска за ТВ 24: Ако успее референдумот може да се блокираат преговорите со ЕУ

Преговорите со еу можат да отежнат или целосно да се блокираат ако референдумот успеее и мнозинството се изјасни за поништување на договорот со бугарија, но едно е сигурно –државата ќе влезе во нова политичка криза - вели директорката на Институтот за европска политика Симонида Кацарска во интервју за ТВ 24.

Според Кацарска, пораката која ќе биде испратена до меѓународните партнери ЕУ и САД е дека Македонија нема конзистентна политика ниту пак е доследна во своите чекори и намери. Еднаш ја прифаќа преговарачката рамка и потпишува договори за потоа да се откаже од истите. За тоа дали земјата навистина ги запшочна преговиите со ЕУ или не, Кацарска вели и двете опции се точни