Извештајот „Doing Business 2019“ на Светска банка на денешната редовна владина седница

На предлог на Министерството за финансии, на денешната редовна 102-ра седница Владата на Република Македонија ќе го разгледа предлог – законот за изменување и дополнување на законот за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити.

Министерството за финансии за денешната седница ја предлага и информацијата за рангот на Македонија според извештајот „Doing Business 2019“ на Светска банка со предлог заклучоци, соопшти владиниот Сектор за односи со јавноста.

Како материјал за информирање, денеска Владата ќе ја разгледа информацијата во врска со изградба на пречистителна станица за отпадни води и рехабилитација и проширување на канализационата мрежа во општина Тетово.

Пред министрите, се посочува во соопштението, ќе се најде информацијата за усвојување на стандардни оперативни процедури за постапување со жртви на трговија со луѓе, предложена од Министерството за внатрешни работи.

Дел од точките на дневниот ред е предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на културното наследство.

Владата на Република Македонија денеска ќе одлучува и по информацијата за потребата од зголемување на бројот на Државните правобранители од страна на Државното правобранителство.