Изложба „Ад Астра вол.2“ на Валмир Азири во Националната галерија

Во Националната галерија во Скопје вечер од 19 часот ќе биде отворена изложбата „Ад Астра вол.2“ на Валмир Азири. 

- Во патувањето преземено од претпоследната изложба наречена Ad Astra (Кон Ѕвездите), ја продолжи својата потрага да го освои она што никогаш не може да се освои, небото, заедно со жителите кои остануваат да лебдат во нејзините простори, ѕвездите, месечината и сонцето. Овој меѓуѕвезден простор е носител на сликата што се појавува и повторно се појавува во варијации на различен и во вториот том од сликите на Валмир, стои во најавата за изложбата. 

Се посочува дека оваа изложба ја кани јавноста на пресметка, како што наведуваат „колку отпорна, толку и соучесничка, публика ослободена од каква било интерпретација пророчки, слободно да ги доживее сензациите што ги предизвикува неговото сликарство“.