Италија дозволи хуманитарниот брод со 800 мигранти да се закотви во Трапани, на Сицилија
Foto

Италија дозволи хуманитарниот брод со 800 мигранти да се закотви во Трапани, на Сицилија

Италија вчера дозволи германскиот хуманитарен брод “Морско око 4“ (Sea Eye 4) со околу 800 мигранти спасени од морето, вклучувајќи и дваесет малолетни лица и пет бремени жени, да се закотви во Трапани, на Сицилија.

Ова одобрение беше издадено само неколку часа откако една хуманитарна организација на бродот му достави итна помош во храна и прекривки.

Бродот „Морско око 4“ во средата и четвртокот спаси 400 лица од Средоземното море, а другите 400 од брод што потонал.

На бродот има повеќе од 200 малолетни лица, вклучувајќи и „неколку деца под 10 години” и пет бремени жени, изјави невладина организација и наведе дека 200 лица на него добиле и медицинска помош.

- Нашиот тим работи до крајот на границите на издржливоста, изјави претседателот на „Морско око“, Гордон Ислер, пред објавувањето на дозволата на слетувањето.

И бродот „Оушн Викинг“,  на организацијата „СОС Медитеран“ исто така, бара пристаниште за сместување на 314 лица кои се спасени, со што сега бројката на лица кои бараат истоварување во Италија надмина 1.100.

Италија е една од главните точки на влез во Европа за мигранти од Северна Африка, особено Тунис и Либија, од каде што има значително повеќе заминувања во споредба со претходните години.

0 Коментари

Остави коментари