Интервју со претседателот на државата Стево Пендаровски
Foto

Интервју со претседателот на државата Стево Пендаровски

Три децении самостојност. Дваесет години Рамковен договор. НАТО е сојузник, но никако да стигнеме до ЕУ. Прво Република, потоа ФИРОМ, сега Северна, но секогаш Македонија. Петтиот претседател меѓу харизмата на Глигоров и безличноста на Иванов. Како ги оценува своите претходници? Која е алтернативата на ЕУ? Што иницира балканското трио со Шенген движењето и економското зајакнување? Дали Бугарија го стимулира или предизвикува Балканот и без неа?  Кога, како и под какви услови до договор со Софија? Прекројување на границите поради Косово. Дали оружје се трупа во новите касарни во регионот? Народот е крив за митото, службениците, а не Владата е виновна за корупцијата во високите ешалони на власта. Премиерот Заев ги  релативизира оценките на Вашингтон. Може ли претседателот да биде линк за помирување и национално обединување за стратешките интереси на државата? Сверна Македнија помеѓу демократските процеси, клиентелизмот и клептократијата. Судот им пресуди на организаторите за упадот  на 27 април, Трајковски, Јанкиески Ристовски осудени. Се враќа ли првана сигурност или селективноста и натаму е на сцена? Пеколно жешко, но во која фаза е Република Северна Македонија? 

ТВ интервју со претседателот Стево Пендаровски во последното издание на Трилинг за оваа сезона.

0 Коментари

Остави коментари