Интервју со гувернерката на Народна банка Анита Ангеловска Бежоска

Речиси 6,5 милијарди евра – пари на граѓаните и на компаниите лежат во банките – како депозити Од друга страна, вкупната кредитна изложеност изнесува 5,3 милијарди евра. И во европски рамки, но и кај нас се забележува тренд на намалување на каматите на штедењето. Дали овој пад соодветно е проследен и со намалување на каматите за кредитите? Интересен е податокот дека 40 осто од кредитите одобрени за домаќинства се концентрирани кај оние домаќинства кои располагаат со примања на на ниво или помалку од 400 евра, колку што е републичкиот просек на плата?

24 тренд анализа - Интервју со гувернерката на Народна банка Анита Ангеловска Бежоска