Инфлацијата во Европа тројно зголемена во 2022

Инфлацијата во Европската унија тројно се зголеми во 2022 година во споредба со годишните бројки од 2021 година, достигнувајќи ја највисоката стапка на раст досега.

Хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HICP) се зголеми на 9,2% во 2022 година за ЕУ, во споредба со годишната вредност од 2,9% во 2021 година. Индексот го зема предвид порастот на цените од 12 главни наслови, вклучувајќи домување, транспорт, храна, здравје и образование.

Бројките на ЕУ се највисоки во споредба со другите големи економии, и покрај тоа што секоја од САД, Обединетото Кралство, Јапонија и Кина забележа годишен пораст на потрошувачките цени. Додека Велика Британија и САД внимателно ја пресликуваа стапката на ЕУ, инфлацијата во Јапонија беше пониска од другите, според најновите податоци на Евростат.

Зголемените бројки на ЕУ беа значително искривени од потрошувачките цени за домување, вода, гас и други горива, кои се зголемија за 18% за една година.

Транспортот е зголемен за 12,1%, а храната и безалкохолните пијалоци поскапеле за 11,9%, по трошоците за куќи. Секој друг главен наслов вклучен во ХИЦП се зголеми во 2022 година, освен падот од 0,1% во комуникациските потрошувачки цени.

Експертите ги поврзаа рекордните бројки за инфлација во ЕУ со порастот на цените на енергијата – директна последица од руската инвазија на Украина.

Минатата година, сите земји во Европската унија забележаа историски висок раст на инфлацијата.

Кипар забележа пораст на HICP од 19,4% во 2022 година – највисок пораст меѓу земјите на Европската унија и четирикратно зголемување во споредба со бројките од 2021 година.

Најмал пораст е забележан во Романија, каде што бројките се зголемија од 3,7% на 5,7% – сè уште невообичаено со оглед на напредокот на земјата од 2013 година.