Грција стави вето на Албанија за почеток на преговорите

Во Советот на постојаните претставници на Европската Унија Грција одби да го одобри извештајот за евалуација на главните референтни точки за почеток на пристапните преговори на Албанија во Европската Унија, поради повреда на основните права на избраниот градоначалник на Химарас Фреди Белери, обвинувајќи ја албанската влада за „свесна политичка одлука која го одразува нејзиниот презир кон основните принципи на владеењето на правото“, пренесуваат грчки медиуми.

Грчката делегација поднесе писмено соопштение во кое се наведува дека „Грција очекува Албанија да преземе конкретни и итни мерки и да ги преземе должностите на Белери како и да го почитува неговото право на правично судење и презумпцијата на невиност. Во спротивно, Грција нема да може да се договори за следните фази од процесот на пристапување, вклучувајќи го и усвојувањето на Извештајот за евалуација на извонредните референтни точки“.

Во својата писмена изјава, Атина нагласува дека „Грција ја задржува својата силна резерва во однос на исходот од процесот на ревизија на Албанија во Кластер 1 (Основни принципи), поради случајот на Фреди Белери, што претставува флагрантно кршење на правилото на законот и политичките права на албанските граѓани, особено на припадниците на грчкото етничко малцинство.