Грција ја блокира Албанија на нејзиниот пат кон ЕУ поради билатерален спор

Грција го блокира писмото од 27-те земји-членки до комисијата на ЕУ за отворање на првите пет поглавја од пристапниот процес, потврди извор за Еурактив, додавајќи дека Атина врши притисок врз Тирана да покаже „креативност“ за да се реши тековната билатерална криза. 

Тензиите меѓу Грција и Албанија се од мај кога Фреди Белери, етнички грчки кандидат за градоначалник, беше уапсен два дена пред локалните избори под сомнение за купување гласови. 

Тој победи на изборите во Химара во јужна Албанија со неколку гласови, но не можеше да положи заклетва како градоначалник поради апсење и покрај апелите да му биде дозволено да ја положи заклетвата или да му се намали казната за друга безбедносна мерка.