Големото бегство

Кон крајот на 1942 година, нацистичките германски вооружени сили ги преместуваат најупорните бегалци во Сталаг Луфт III, нов, максимално безбеден логор за воени заробеници надгледуван од полковникот фон Лугер. Затворениците прават план за бегство, организацијата „Х“, предводена од „Големиот Х“, водачот на ескадрилата на РАФ (и поранешен затвореник Гестапо) Роџер Бартлет. Со одобрение на британската група капетан Ремзи - највисокиот офицер од која било националност во логорот, а со тоа и де факто водачот на затворениците - Бартлет предлага план: да се тунелира под оградата на логорот во шумата. Тој знае дека, реално, повеќето од нив ќе бидат повторно заробени, но Германците ќе мора да повлечат значителна работна сила од фронтот за потрагата, помагајќи им на сојузничките воени напори.