Големите горештини се причина за прекинот на струјата во регионот

Шефовите на министерствата за енергетика на Црна Гора и на Албанија го наведоа преоптоварувањето на системот поради екстремно високите температури како причина за испаѓањето на електроенергетските системи во петокот во Црна Гора, Босна и Херцеговина и големи делови од Хрватска и Албанија. Дистрибуцијата на електрична енергија е поврзана низ целиот Балкан, а Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија и поголемиот дел од хрватското крајбрежје останаа без струја во петокот рано попладне.

Црногорскиот министер за енергетика изјави дека прекинот на снабдувањето е предизвикан од наглото зголемување на потрошувачката на електрична енергија предизвикано од високите температури и термичкото преоптоварување на самиот систем.

„Ова само се чекаше да се случи во оваа горештина“, изјави за Reuters, Гентијана, 24-годишна студентка во црногорската престолнина Подгорица. Температурите достигнаа 40 степени Целзиусови низ Југоисточна Европа.

Напојувањето и Wi-Fi беа исклучени од околу 13 часот, изјавија официјални лица и корисници на социјалните мрежи. Добавувачите во четирите земји рекоа дека почнале да го обновуваат снабдувањето до средината на попладневните часови и дека напојувањето главно било обновено до вечерта.