Големиот грабеж на возот

Големиот грабеж на воз беше грабеж на 2,3 милиони фунти од воз на Кралската пошта што се движеше од Глазгов до Лондон на главната линија на западниот брег во раните часови на 8 август 1963 година на железничкиот мост Бридего, Ледбурн, во близина на Ментмор во Бакингемшир, Англија.

Планот да се пресретне и ограби поштенскиот воз од Глазгов до Лондон во текот на ноќта се засновал на информации од неименуван висок офицер за безбедност во Кралската пошта, кој знал за сумата што се превезува; Тој ги известува Гордон Гуди и Бастер Едвардс.

Грабежот беше осмислена во период од неколку месеци: Гуди и Едвардс заедно со Брус Рејнолдс и Чарли Вилсон, при што Рејнолдс ја имал улогата на шеф на бандата. Оваа банда, иако многу успешна во криминалното подземје, претходно немала искуство во запирање и ограбување возови, па се поврзува со друга лондонска банда наречена The South Coast Raiders со веќе искусните ограбувачи на возови Томи Визбеј, Боб Велч и Џим Хаси кои имале посебен метод на запирање на возови.