Германија до 2025 година ќе издвои 135 милијарди евра за мерки за поддршка

Германија до 2025 година ќе издвои 135 милијарди евра за мерки за поддршка, пресмета економскиот институт Ифо, нагласувајќи дека износот не ги вклучува трошоците за ограничување на цените на струјата и гасот.

До крајот на годината, Владата од буџетот за мерки за помош ќе издвои 33,3 милијарди евра, 49 милијарди во 2023 и 52,2 милијарди во 2024 година, утврдија аналитичарите од германскиот институт.

Вкупниот износ од 135 милијарди евра одговора на 3,8 отсто од БДП на Германија, а не ги вклучува трошоците за ограничување на цените на струјата и гасот бидејќи тоа сè уште не е усвоено од Бундестагот, појасни даночниот експерт на Ифо, Макс Леј.

Трошокот на таа мерка сè уште е непознат, но, се проценува дека сумата ќе ја зголеми за 90 милијарди евра.

Според Леј, годинава најголема ставка е енергетскиот додаток за работници, во нето износ од 10,4 милијарди евра.

– Следуваат шестте милијарди евра енергетски додаток за пензионерите, па 3,1 милијарди евра за привремено намалување на таксите за енергија, потоа 2,7 милијарди евра за зголемување на неоданочената основица и 2,5 милијарди евра за месечна карта за јавен превоз од девет евра, додаде Леј.

Во 2023 и 2024 година најзначајна ставка би требало да биде ублажувањето на даночната прогресија, што од буџетот треба да однесе 12 , односно 27 милијарди евра, пресметаа во Ифо.