Галушченко: Русите го извршија најголемиот напад врз украинскиот енергетски сектор во последно време

Министерот за енергетика на Украина, Герман Галушченко изјави дека Русите го извршиле најголемиот напад врз украинскиот енергетски сектор во последно време.

-Целта не е само да се оштети, туку повторно да се обидеме, како и минатата година, да предизвикаме масовен неуспех во работењето на енергетскиот систем на земјава. За жал, има оштетувања на производствените капацитети, преносните и дистрибутивните системи. Покрај тоа, поради гранатирање, еден од далноводите што ја снабдуваат нуклеарната централа Запорожје е без струја, напиша Галушченко на Фејсбук.

Во некои региони има прекини на струја, инженерите веќе работат на враќање на струјата, пренесуваат украинските медиуми.