Фестивал на камерната музика „Скупи КамерФест“ во Филхармонија

Во Националната Филхармонија во Скопје вечер ќе биде одржан третиот концерт на фестивалот на камерната музика „Скупи КамерФест“. Концертот е во организација на здружението „Муза“, а во соработка со здружението „Арт Линк“ од Белград.

Концерт ќе одржи италијанскиот пијанист Алберто Феро од Скопје, заедно со камерната група Камерата Балканика.

Италијанскиот пијанист Алберто Феро е добитник на многу меѓународни награди, меѓу кои онаа на меѓународниот натпревар по пијано „Феручио Бусони“ во Болцано (2015); меѓународниот натпревар по пијано „Кралицата Елизабета“ во Брисел (2016); меѓународниот натпревар по пијано „Premio Jaén“ (2022). Имал многу концерти и соработувал со многу оркестри низ Европа.

Моментално е професор по пијано на Државниот музички конзерваториум „Алесандро Скарлати“ во Палермо.

Камерната група Камерата Балканика обединува млади уметници на класичната музика од Западен Балкан, дел од оваа група за овој концерт ќе бидат: Марија Јанчулеска – виолина (Северна Македонија), Веса Доли – виола (Косово), Ангелина Живковиќ – виолончело (Србија).

 

На овој концерт, јавноста во Скопје ќе има можност да слуша камерна музика од познатите композитори: Моцарт, Бах, Дебиси и Јовановиќ.