Ферари: Стандардизацијата на моторите е против ДНК-то на Ф1
Foto

Ферари: Стандардизацијата на моторите е против ДНК-то на Ф1

Шефот на Формула 1 тимот Ферари, Матијас Биното се изрази против идејата за стандардизирање на моторите во првенството. Според Италијанецот, ова би било во целосно несогласување со природата на спортот.

Како дел од плановите на сопствениците на „Либерти Медија“, се предвидени мерки што повеќе или помалку би ја изедначиле работата на погонските системи. Заедно со планираното ограничување на буџетот, ова може да доведе до многу поизбалансирани сили на патеката.

Биното смета дека доколку реформата стане факт од ваков вид, ќе се направи огромна грешка.

„Сè уште не сум среќен, како што и Ферари. Мислам дека од почетокот јасно ставивме до знаење дека сме против стандардизација. Мислам дека премногу се движиме во таа насока. Зошто сме против? Затоа што веруваме дека, прво, ДНК на спортот е конкуренцијата, а стандардизацијата е нешто што исклучува таков дух. Второ, кога работите според одреден стандард, не значи дека заштедувате пари, затоа што мора да го преработуваш вашиот автомобил, неговите компоненти, а второто има ефект врз економскиот дел. Затоа, не сум сигурен дека сметката ќе излезе како што треба“, изјави Биното.

0 Коментари

Остави коментари