Естонската премиерка Каја Калас ќе биде новиот шеф на НАТО

Каја Калас, актуелнaта премиерка на Естонија, ја доби поддршката од Соединетите Американски Држави, Франција, Германија и Обединетото Кралство за да стане следниот генерален секретар на НАТО, со што стана првата жена и првата од источна и централна Европа што ќе ја предводи Алијансата, објави estonianworld.

До неодамна, фаворит за наследник на Јенс Столтенберг на функцијата генерален секретар на НАТО беше холандскиот премиер во заминување, Марк Руте, но се чини дека Калас ги освои Германците и Американците, кои го променија мислењето.

Разбирливо е дека Руте беше дисквалификуван поради лошото досие на Холандија за трошоците за одбрана. 

„Каков морален кредибилитет има овој човек?“, неодамна изјави Томас Хендрик Илвес, поранешен претседател на Естонија, осврнувајќи се на неуспехот на Холандија да ја исполни својата посветеност на НАТО да потроши два отсто од БДП за одбрана за време на 13-те години на Руте како премиер.

Калас се промовира како потенцијален наследник на Јенс Столтенберг од 2022 година, кога нејзината силна поддршка за Украина и аналитичките изјави за Русија ја истакнаа во меѓународните медиуми. Естонија ги зголеми трошоците за одбрана на три отсто од БДП за 2024-2027 година и е еден од најголемите донатори по глава на жител во Украина.