Економскиот раст се топи, инфлацијата расте

Намален економски раст и поголема инфлација, зголемени цени и раст на каматните стапки - ова се предвидувањата на најновите економски проекции на Народната Банка и наместо предвидените 3,9 годинава ќе ја завршиме со раст од 2,9 проценти од БДП. Инфлацијата расте, се предвидува да биде 8,8 проценти во просек, со очекување за постепена стабилизација до крајот на годината.