Економијата и натаму во минус, првите три месеци бдп-1,9%
Foto

Економијата и натаму во минус, првите три месеци бдп-1,9%

Економијата и натаму во минус. Македонската ја стартуваше годината со рецесија. Државниот завод за статистика објави дека во првите три месеци од годината забележан е пад на бдп од -1.9%. 

Според податоците, опаѓање бележат бруто инвестициите, јавната потрошувачка. Додека раст има во секторот градежништво и во кај земјоделство. Извозот и увозот на стоки и услуги бележи раст во споредба со лани. Наспрема ова, во мај има раст на трошоците за живот.  Живеачката поскапела 3%. Македонската влада предвиде раст на економијата за годинава од 4,1%. 

0 Коментари

Остави коментари