ЕК: Земјите од ЕУ на своја одговорност користат бустер вакцина

Земјите од Европската унија кои ќе одлучат да користат дополнителна трета доза вакцина против Ковид-19 може да се соочат со правни проблеми, бидејќи Европската регулаторна агенција за лекови (ЕМА) се уште не препорача дополнителна доза на вакцината, соопшти денеска Европската комисија.

ЕМА постојано сугерираше дека се потребни повеќе податоци пред да се одобри употребата на зајакнувачката вакцина.

„Зголемените дози во моментов не се одобрени за ставање во промет и се уште не биле предмет на научна проценка од страна на научниците од ЕМА, бидејќи нема доволно податоци“, соопшти Комисијата.

Во соопштението се додава дека одговорноста за одлучување да се вклучи бустер вакцина во кампањите за вакцинација ја имаат самите земји -членки, и тоа може да значи дека во случај на неочекувани несакани ефекти кај пациентите, земјите од ЕУ може да носат правни последици.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) соопшти дека Австрија, Белгија, Франција, Унгарија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург и Словенија во моментов препорачуваат употреба на засилувачки вакцини против Ковид-19, додека 13 други европски земји се уште разговараат за тоа.

Бустер вакцината против Ковид-19 ќе биде достапна за Американците од 20 септември, соопштија американските здравствени власти минатата недела.