Дваесет и петгодишен професионален војник на АРМ починал на КАРИЛ откако му се слошило на марш на Криволак

Професионален 25 годишен војник почина на Клиниката за интензивна нега , КАРИЛ отако во доцните вечерни часови бил донесен во бесосонание. Н авојникот з авреме на вежбата марш за долго растојание му се слошило по што паднал во бесосзнание ба карјот на изведување на последнатѕа дисциплина . Од генерл штабот информирата дека се запазени сите безедносни и здравствени протоколи при тренинзите и обуките на воиниците 

 

Насоки за понатамошна постапка и утврдување на  околностите под кои настанал несреќниот случај во текот на ноќните часови се дадени од страна на јавен обвинител кој ќе ја води понатамошната истражна постапка. Обдукцијата пак треба да покаже која е причината за смртта на малдото момче. 

Професорот од воена академија Оливер Андонов појаснува дека пријавувањето за специјални единици е доброволно, но претходно тие се дел од другите армиски единици за да бидат физички и психички подготвени . се работи за специјални обуки кои подразбираат и редовни и детални здравстени прегледи 

Андонов објаснува дека специјалниот тренинг марш по кој се случи и овој трагичен настан е направен во подоцните поладневни часови поради топлото време . Од Генерлштабот информираа дека војникот  кој го отпочнал 24 дневниот селективен курс бил  во добра здравствена состојба и одлична физичка подготвеност.