Дуковска за „Студио 10“: Сиромашните не се само статистика

„Не е доволно само да се констатира колку сиромашни жители и семејства имаме во Македонија. Она што мене ме загрижува е тоа, како се употребуваат податоците за бројката на сиромашни. Многу е поважно кој е сетот на мерки кој ќе го примениме, а тие луѓе да ги тргнеме од таа категорија и да ги пренесеме во секторот на пазарот, а да не бидат повеќе во делот на социјална заштита. Дополнително, туку ги забораваме и луѓето кои се во ризик од сиромаштија, со некоја мала промена, како инвестиција во домот, куса болест, губење на работа краток период веќе стануваат дел од групата сиромашни граѓани и ова трае предолго, дури и оние кои ги нарекувавме средна класа, не се чувствуваат така затоа што заштедите брзо им се трошат. Со сите граѓани кои разговараме, потенцираат дека не можат месецот да го поминат без 60.000 денари. Мора да се овозможат економски, социјални и културни права. Не е животот само јадење и гледање вести. Животот е повеќе од тоа.“ - вели за „Студио 10“ Билјана Дуковска.