Дојран бара средства за ставање во функција фронтовата линија од Првата светска војна
Foto

Дојран бара средства за ставање во функција фронтовата линија од Првата светска војна

Дојран бара средства од повеќе меѓународни фондови и странски амбасади за да се стави во функција фронтовата линијата од првата светска војна која изминатави години е често посетувани од гости од Англија, Франција и Бугарија.

Станува за линија долга околу 10 кимолетри каде са наоѓаат десетици бункери од првата светска војн каде се воделе битките помегу, англичаните и француизте со централните сили предводени од Германија

На иницијатива на градоначалникот на Дојран Ангов недоамна имаше состанок со преставници на амбасадите на Франција, Бугарија, министерството за одбрана воениот и струмичкиот музеј за да се најде начин како фронтовата линија биде достапна за посетителтие. Се формираше и координативно тело кое ќе бара средства од повеќе фондови

Над Дојран на фронотвата линија се освен многуте бункери и ровови првата светска воја под кала тепе се наожа и фердинандовата чешма споменик изграден од бугарската армија во 1916  но и спомен плоча на паднатите војници од 22 та ангиска дивизија.

0 Коментари

Остави коментари