ДКСК бара од ЈО отчетност за нивните иницијативи
Foto

ДКСК бара од ЈО отчетност за нивните иницијативи

Членoвите на Антикорупциската комисија на денешната сседница побараа отчетност од Јавното обвинителство, односно каква и да е одлуката што ке биде донесена, да бидат повратно известени и да знаат што се случува со нивните иницијативи. 

Претседателката Билјана Ивановска информираше дека се подготвува меморандум за соработка со ЈО, во кој ке се бара да бидат известени по нивнитe иницијативи.

Катица Николовска, член на ДКСК сподели одлука на Управен суд поврзана со предмет за кој антикорупција има изречено јавна опомена за претседaтел на Советот на Општина, бидејжи според Законот за адвокатура не смее да врши јавна функција.

Трпеноски појасни и дека се работи за користење на буџетски средства, кои Агенцијата за млади и спорт ги доделува за органзијзацја  на програмски активности, со цел вршње на надлежно постапување, контрла и утврдување на наменското, законоско користење на доделените средства од 2018 и 2019 одина.

На седницата, беа посочени и добри случаи за соработка со Владата и со просветниот инспекторат, по неколку иницијативи од нивна надлежност, а потсетија дека и Законот  за спорт е уреден судирот на интереси.

0 Коментари

Остави коментари