Димитровски за ТВ 24: Претседателските кандидати се во сенка и се предигра на парламентарните избори

Зоран Димитровски од Демократскиот сојуз во емисијата 24 анализа во врска со денешното потпишување на кодексот за фер и демократски избори рече дека помалите партии немале ист третаман, а дел од тоа се и укинувањето на мастер дебатите.

- Сериозниот проблем на нашиот политички систем е дека доминатните политички партии секогаш имаат пари, механизми и законски привилегии да ги форсираат своите кандидати на изборите. Тие на некој начин секогаш се попривилегирани и мислам дека во однос на претседателските избори, граѓаните се насочени кон парламентарните избори. Претседателските кандидати се во сенка и се предигра на парламентарните избори. Граѓните го бираат претседателот и неговите ингеренции не се многу големи и има ограничени овластувања. - рече Димитровски.