Димитровски за ТВ 24: Бугарскиот став се промени - повеќе не бараат Македонците да признаат дека дека биле Бугари
Foto

Димитровски за ТВ 24: Бугарскиот став се промени - повеќе не бараат Македонците да признаат дека дека биле Бугари

Зоран Димитровски генерален секретар на Демократски сојуз во емисијата 24 анализа рече дека имавме сериозно ретерирање во ставовите на бугарската влада што се однесува до европските стандарди во решавањето на спорот со Македонија.

- Бугарскиот став е закотвен во декларација на Парламентот и објаснувачкиот меморандум на бугарската влада, каде строго се бараше Македонците да го признаат минато, дека биле Бугари, а ние ќе ја признаеме сегашноста и иднината. Бугарскиот став се промени - повеќе не бараат Македонците да признаат дека дека биле Бугари. Фокусот на сегашната бугарска влада сосема се промени и сега акцентот се става на правата на Бугарите  во Македонија. Тоа е голем чекор напред.- рече Димитровски.

0 Коментари

Остави коментари