Делта форс 1

Делта форс е акционен филм од 1986 година во кој главните улоги ги толкуваат Чак Норис и Ли Марвин како водачи на елитната група на персоналот на силите за специјални операции засновани на реалната единица на делта сили на американската армија. 

Во 1980 година, операцијата Орелска канџа е прекината по фатална хеликоптерска несреќа, при што американските Делта форс се евакуираат до нивните транспортери C-130. Меѓу нив е и капетанот Скот Мекој, кој против наредбите го спасува својот ранет другар Петерсон од запалениот хеликоптер пред тимот да се евакуира. Мекој го изразува своето згрозување кон политичарите и воената хиерархија кои ја принудија мисијата да започне и покрај ризиците, и ја најавува својата оставка.

Пет години подоцна, во 1985 година, група палестински терористи го киднапираат летот 282 на American Travelways Airlines, Боинг 707 кој лета од Каиро до Њујорк преку Атина и Рим. Земајќи ги сите 144 патници и членови на екипажот како заложници Новата светска револуционерна организација, предводена од двајца терористи по име Абдул Рафаи и Мустафа, го принудува капетанот Роџер Кембел и неговиот екипаж да летаат со 707 до Бејрут, каде што бараат од Владата на САД, доколку не се исполнат нивните барања, ќе ги ликвидираат сите патници. За време на кризата, тие ги одвојуваат еврејските патници од Американците, принудувајќи ја неволната техничка на летот од германско наследство по име Ингрид Хардинг да ги идентификува. Католичкиот свештеник, Вилијам О'Мали, им се придружува на Евреите во солидарност. Не знаејќи за властите, еврејските заложници потоа се симнуваат од авионот и се транспортираат во област контролирана од милитантите во Бејрут, додека во авионот се донесени десетина дополнителни послушници.