Дебата: НАТО значи безбедност и шанси за поголем економски раст

Политичката и експертската јавност е согласна дека членството во НАТО за Македонија значи зголемена безбедност и предвидливост, но истовремено тоа носи и шанси за поголем економски раст.

На денешната дебата за ефектите од пристапувањето на Македонија во НАТО беше посочено дека државата ќе добие сигурност и безбедност, контрола на воздушниот простор и целосно управување со кризи, а би котирала и повисоко на Глобалниот индекс на мирот каде во моментот се наоѓа меѓу последните држави. Би се зголемил Бруто домашниот производ и странските директни инвестиции и би се отвориле нови работни места.

– На Глобалниот индекс на мирот сега се наоѓаме некаде на 89 место и доста слабо котираме, а сите земји членки на НАТО, од кои 15 се и членки на Европската унија, се меѓу првите 30 држави во светски размери. Немаме друга алтернатива освен НАТО, истакна Тимурленк Чековиќ, истражувач од безбедносниот сектор.

Според вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска, не треба да чекаме НАТО членството да ги реши сите наши проблеми, туку самите треба да се посветиме на внатрешните процеси во државата.

– Не треба да чекаме НАТО членството да ги реши сите наши проблеми, туку тоа е процес на раснење, трансформација и подобрување на државата. На крајот се зависи од нашите сили, капацитет и моќ за да им обезбедиме на граѓаните подобри шанси за живот, рече Шекеринска, додавајќи дека неподелен е ставот на 29-те земји-членки на НАТО дека Македонија е подготвена да стане 30 земја членка.

Верува дека Програмата за продолжување реформи што вчера е официјално предадена во Брисел, ќе биде поддржана од земјите членки на НАТО и оти во брза процедура на почетокот на 2019 година со завршувањето на уставните амадмани, Македонија ќе седне на иста маса со земјите-членки на Алијансата.