Дали ветинг во политиката заедно со судството, е лекот за уништената правна држава?
Foto

Дали ветинг во политиката заедно со судството, е лекот за уништената правна држава?

„Општа е перцепцијата кај граѓаните дека само сиромашните и луѓето на маргините, без релација со некоја власт, одговараат дури и за багателни кривични дела“ - порача вчера шефот на државата, Стево Пендаровски од Собранието. Зошто по речиси три децении ниедна власт не успеа да ја смени оваа реалност? Дали ветинг во политиката заедно со судството, е лекот за уништената правна држава, коруптивни институции и политичките влијанија во судството? Колку новиот закон за ЈО што го скрои власта е чекор кон тоа или, пак, само предизборен маркетинг?

Анализираат универзитетските професори, Љубомир Фрчкоски и Гордан Калајџиев.

0 Коментари

Остави коментари