Дали со пописот ќе добиеме вистинска слика колку не има?
Foto

Дали со пописот ќе добиеме вистинска слика колку не има?

Власта се моблизира за најголемата статистичка операција попис. По цели две децении ќе се пребројува неселението. Попис без етничка графа, никаде во светот не се попишуваат државјани. Опозицијата се спротиставува. На 1ви април ќе се пребруваат не само оие кои живеат во Макеоднија, туку и оние кои пријавиле “примверемен престој во странство“. Дали ќе добиеме вистинска слика колку не има, дома и во светот? Зошто Македонија остана лидер во светот како змејава која дваесет години не направила попис? Дали и сега се заканува бојкот? Или власта ќе ја спроведе операцијата која освен политичка има и економската тежина.

Дебатираа Апостол Симевски, директор на Заводот за статистика и пратениците Иванка Василевска од ВМРО-ДПМНЕ и Халил Снопче од Алијанса на Албаниците.

0 Коментари

Остави коментари