Дали широката влада е фикција или може да стане реалност?
Foto

Дали широката влада е фикција или може да стане реалност?

Политичко поентирање или блеф? Премиерот Заев отвора врата за широка коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, но без Мицкоски на чело на опизцијата. Цунами од реакции. Коалициските партнери на Заев, Демократскиот сојуз и ЛДП велат - нема да играат на таква свадба. Широката коалиција ќе ги раздрма позициите на албанските партии и тие гласно против. ВМРО-ДПМНЕ го одби предлогот. Инцијативата за промени во ВМРО-ДПМНЕ гледа шанса за помирување. Дали широката влада е фикција или може да стане реалност? Заев тврди дека дава шанса за деблокада на блокираниот парламент, департизација на институции, одговорност на сите пред тешкиот и долг евро-интегративен пат. Политичките играчи ја отфрлаат идејата како неискрен предлог. Широка коалиција, за и против, треба или не? 

Дебатираа Алберт Муслиу аналитичар Илија Димовски ВМРО-ДПМНЕ, поарнешен пратеник Љубиша Николовски, новинар колумнист.

0 Коментари

Остави коментари