Четворицата полицајци кои му помогнаа на затвореникот Мемети да побегне од затвор, добија кривични пријави и мерка притвор

Неофицијално дознаваме затворските полицајци вклучени во бегството на затвореникот Беким Мемети веќе заработиле кривични пријави.

По отворањето на истрага од ОЈО суспендираните затворски полицајци синоќа биле испрашувани во предходна постапка пред Кривичен суд. Од каде им се утврдени за 3 од нив мерка притвор во скратена постапка од 8 дена додека за 1 од нив како мерка на претпазливост му е одземена патната исправа и ограничено движењето надвор од домот. 

Предходно управата за извршување на санкциии при вонреден надзор ги суспендираше полицајците и нивниот командир. Упатените велат голема грешка е направена што според процедурите. Не се известени во МВР.

Упатените велат во вакви ситуации неопходно е дополнително известување на МБР и барање на подршка на операцијата.

Инаку беким мемети успеа да побегне од затвор според последните инфомациии во договор со затворските плицајци при што на патот до Клинички центар Мајка Тереза му го земал пиштолот и ранил еден од полицајците. Мемемти побегнал и по него е распишана мегународна потерница.