Бухова за тв 24: Оваа пандемија ги извади сите заборавени проблеми на нашиот здравствен систем
Foto

Бухова за тв 24: Оваа пандемија ги извади сите заборавени проблеми на нашиот здравствен систем

Доктор Ирина Бухова, директорката на Државен здравствен и санитарен инспекторат во емисијата 24 анализа истакна дека загриувачка е бројката на смртност кај нас, но треба поопсежна студија и истражување кое ќе ги собере сите податоци за секој починат пациент, почнувајќи од матичниот доктор и да се следи генезата на развојот на болеста кај пацентот.

- За да добиеме научно издржан одговор, ни треба мултидиспциплинарен поглед на состојбата во која живееме. Во институциите за кои се тоа наменето, нешто се работи, но можеби се уште е рано да се кажат резлтатите од анализите. Нито не е без причина затоа треба научен одговор. Секоја превентива е поевтина и оваа пандемија ги извади сите заборавени проблеми на нашиот здравствен систем. - вели доктор Бухова.

0 Коментари

Остави коментари