Британскиот премиер најави укинување на ограничувања поврзани со коронавирусот

Луѓето во Англија од следната недела повеќе нема да мора да носат маски, изјави денеска британскиот премиер Борис Џонсон во Парламентот.

- Научниците веруваат дека ширењето на сојот Омикрон го достигнал својот врв во Британија, рече Џонсон.

Британскиот лидер најави дека засега ќе продолжи да важи условот за луѓето да се изолираат, но не се очекува продолжување на законодавството за самоизолација, што истекува во март. Премиерот изрази намера да се обиде порано да се постигне укинување на тоа барање.

„Поради итна кампања за зголемување на дозите вакцини за засилување, во комбинација со начинот на кој општеството реагираше на мерките на планот Б, можеме да се вратиме на планот А во Англија, што значи дека правилата на Планот Б ќе престанат да важат од четврток следната недела“, рече тој.

Џонсон рече дека задолжителните сертификати за коронавирус ќе бидат укинати, но компаниите би можеле да одлучат да продолжат со спроведување на пропусниците за ковид ако сакаат.