Божиновски за ТВ 24: Зошто ВМРО-ДПМНЕ би си „пукало“ е глава и би гласале за устав без нивните услови?

Политичкиот аналитичар Владимир Божиновски во емисијата 24 анализа во врска со уставните измени рече дека не гледа промени после вчерашната лидерска средба.

- Имаме ситуација во којашто за да се оствари она што го вели Ковачевски треба да биде прифатен предусловот на ВМРО, со кој ќе се задоволат барањата на раѓаните и опозициските партии и не смееме да ја направиме грешката со Преспанскиот догвоор. Које е тоа Соломонско решение? Имате две страни, едната вели дека после ова никој нема да не блокира, другата вели дека веднаш на првата кривина после прифаќање на промените пак ќе бидеме блокирани и Бугарија ќе бара нешто ново. Говориме за блокирање на Бугарија за нешто што е надвор од преговарачката рамка. Промената да важи пред приемот на Македонија во Еу и ќе се види кој бил во право. Ова е предуслов сам по себе, се исполнува или не. - вели Божиновски.