Борба за родова рамноправност
Foto

Борба за родова рамноправност

За 8-ми март подаруваме рози на жените. Но, тие кои се активистки за родовата еднаквост ќе ви речат дека борбата е и за леб. „Леб за сите, но и рози исто така...“ е слоганот кој во дваесеттите години на минатиот век ќе почне да ги одбележува феминистичките движења за еднакви плати и достоинствени услови, како за мажите – така и за жените. Ваквата борба кај нас најчесто е изразена низ призмата на политиката и учеството на жените во неа. Но, што се случува надвор од државните институции? Колку активизмот успеа во Македонија досега и колку ние сме пример за регионот? Или не сме?

Во „Коментар“, зборуваме за борбата за родова рамноправност, заедно со активистките Тања Томиќ – основачка на ednakvi.mk, д-р Дијана Стојановиќ Ѓорѓевиќ – програмска раководителка во фондацијата „Квина тил Квина“ и со доцентката д-р Весна Попоска – универзитетска професорка.

0 Коментари

Остави коментари