Бислимовски: Проектот Чебрен и гасна електрана за баланс во системот за струја

Проектот Чебрен и Галиште да се реализира и да се изгради една поголема гасна електрана за да се балансира со системот за производство на електрична енергија. Ова во интервју за државната новинска агенција МИА го изјави претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), Марко Бислимоски.

Тој вели дека на ред е државата која треба да ги исполни овие очекувања. Тоа што може да го направи државата сама или со јавно-приватно партнерство треба да се направи, порачува Бислимоски.

„Треба да се реализираат и најавениот голем фотоволтаик во Штип од околу 400 мегавати, како и најавената ветерна електрана во Кривопаланечко од 400 мегавати и поголемата когенеративна постројка во Скопје, која е грчка инвестиција, со што Македонија од земја увозник ќе ја направат земја извозник на електрична енергија, вели Бислимоски.