Безвизниот режим со Западен Балкан
Foto

Безвизниот режим со Западен Балкан

Рестриктивните мерки во дел од европските држави постепено се олабавуваат ..Како се зголемува бројот на вакцинирани, земјите ги отвораат границите за туристите... 

Шпанија, една од европските држави која најтешко беше погодена од пандемиојата но која и воедно во голем дел зависи од туризмот, дозволи влез во државата за сите кои имаат дигитален зелен сертификат..Но и покрај ова, повеќето патници ќе треба да направат тест по пристигнувањето...Според најавите и Италија планира наскоро да ги отвори границите за туристите надвор од ЕУ...

Од Европската комисија велат дека рестрикциите за патување со кои во моментов се соочуваат жителите на државите од западен балкан, немаат никакво влијание врз безвизниот режим..Претставници на ЕК го поздравија подобрувањето на здравствената состојба, но велат дека одлуката за целосно укинување за забраната за патување ја носат земјите членки на унијата

Но, дел од европа се уште е претпазлива во однос на олабавување на мерките...Брзото ширење на индискиот сој во велика британија, ја принуди владата на Борис Џонсон да го продолжи карантинот и ограничувањата за жителите...Белгиските власти пак одлучија да ги намалат рестртикциите дури откако значително ќе се намали бројот на лица кои се наоѓаат на одделите за интензивна нега.

0 Коментари

Остави коментари