Бајден: САД ќе го бранат НАТО

Американскиот претседател Џо Бајден во својот говор пред „Букурешткиот формат-Б9“ денеска кажа дека Владимир Путин „направи голема грешка“ со суспендирањето на последниот преостанат договор за нуклеарно оружје со САД. Во својот прв коментар по најавата на Путин, Бајден ја осуди одлуката на Русија да се повлече од договорот.

 

-Заедно, ќе ја продолжиме нашата постојана поддршка за Украина додека таа ја бранеше својата слобода во текот на изминатата година, со вашите земји на оваа маса, обезбедувајќи колективно лидерство“, рече Бајден , додавајќи дека е „апсолутно јасно“ дека САД ќе го бранат „буквално секој сантиметар од НАТО“.