Бајден нареди построги контроли за купувачите на оружје

Американскиот претседател Џо Бајден воведе извршна наредба со која се зајакнуваат проверките на потеклото на купувачите на оружје и правилата кои дозволуваат на потенцијално опасно лице привремено да му се одземе огненото оружје.

Според Бајден, ова е најсеопфатната политика што претседателот може да ја донесе без Конгресот.

Целта на наредбата е да се зајакне поддршката на федералната влада во обидот да се спречи продажбата на оружје кое се смета за опасно со закон. Наредбата на Бајден, исто така, поттикнува безбедно складирање на оружје и бара од Федералната трговска комисија да истражи како производителите продаваат огнено оружје, особено на малолетници. Одредбата предвидува и финансирање на сојузните држави за спроведување на т.н. закони со црвено знаме со кои на осудените домашни насилници им се забранува да купуваат оружје.

Со повеќе од 40 000 смртни случаи од оружје во САД годишно, Бајден се надева дека гласачите на претседателските избори во 2024 година ќе поддржат засилена контрола на оружјето.

Агенцијата Ројтерс пишува дека нејзината анкета спроведена заедно со Ипсос минатата година, покажала оти 84 отсто од испитаниците поддржале проверка на потеклото за сите продажби на огнено оружје, а 70 проценти од испитаниците ги поддржале и законите со црвено знаме. Анкетата, додава Ројтерс, е спроведена откако лани во учишиште во Тексас маж уби 19 ученици и двајца наставници.

САД ги имаат некои од најслабите закони за оружје во споредба со другите индустриски развиени земји и најмногу оружје во светот – 390 милиони или 1,2 пиштоли по глава на жител. 

Околу 43 000 Американци годишно умираат од вооружено насилство или повеќе од 116 луѓе во просек секој ден.