Атентаторот на словачкиот премиер Роберт Фицo пред судот ја призна вината

Јурај Ц., осомничен за атентатот на словачкиот премиер Роберт Фицо во средата, се изјасни за виновен на рочиштето во Специјалниот суд во Пезин, пренесува ТА3.

Судот ќе одлучи дали Јурај Ц. ќе остане во притвор. Како што јавија локалните медиуми, состојбата на премиерот е стабилизирана, но и понатаму е сериозна.

 

Репортерот на порталот Телеграф.рс денеска го сними моментот кога напаѓачот Јурај Ц, осомничен за атентатот на словачкиот премиер Роберт Фицо преку гаражата е однесен во Специјалниот суд во Пезин, каде детално ќе биде сослушан за нападот.

Пред неговото пристигнување специјалци го расчистија просторот пред Специјалниот суд, а за неколку моменти се појавија три полициски возила, од кои во еднотобеше осомничениот Јурај.

Да потсетиме, министерот за одбрана Роберт Калињак изјави дека премиерот Роберт Фицо имал две операции по атентатот во средата во Хандлов и дека неговата состојба „се уште е сериозна, но дека премиерот е свесен“. Моментално е во болницата во Банска Бистрица.