Астон Мартин ќе добие нова база

Сопственикот на Формула 1 тимот Астон Мартин, Лоренс Строл официјално ја започна изградбата на новата база на тимот.

Базата ќе се наоѓа веднаш до патеката Силверстоун и ќе биде подготвена до крајот на 2022 година или почетокот на 2023 година.

Новото седиште на Астон Мартин ќе вклучува три елементи. Во првата зграда ќе бидат сместени одделите за дизајн, производство и маркетинг, вториот дел ќе содржи аеродинамичен тунел (ќе биде пуштен во употреба во третиот квартал на 2023 година), додека третото здание ќе стане главен логистички центар.

Во Формула 1, за прв пат од 2004 година, ќе се појави нова тимска база – тогаш се отвори Технолошкиот центар Мекларен во Вокинг.

Строл објави дека ќе инвестира 150-200 милиони фунти во новата база.