Амбасадорите на ЕУ се договорија за преговарачки рамки за Украина и Молдавија

Амбасадорите на ЕУ начелно се договорија за преговарачките рамки за пристапните преговори на Украина и Молдавија. Одлуката треба да биде формално финализирана на министерскиот состанок на ЕУ кој ќе се одржи следната недела. 

Договорот за почеток на пристапните преговори со двете држави, сепак, е важен знак, особено поради се поголемото влијание на Русија во регионот.