24 анализа - Дали собранието ќе го следи примерот на Бугарија со повлекување на амбасадор?

Додека односите меѓу Македонија и Бугарија ескалираат на надворешен плкан, се лини дека ја достигна кулминацијата по повлекувањето на бугарскиот амбасадор од Скопје. Колку е возможно македонското собрание да го следи примерот на бугарскиот? Претстојниот настан на 4 февруари се карактеризира како настан од висок безбедносен ризик за државата. Дали во оваа трка на надворешен план, додека се обидуваат властите да ја смират тензијата меѓу Скопје и Софија, на внатрешен план може да се очекува дека владата ќе стигне со 80 пратеници за да го смени Уставот или пак опозиција до 61 пратеник да го распушти Собранието и да оди на избори?

Гости се Сурија Рашиди од Алијанса за Албанците, Снежана Калевска Ванчева од СДСМ, Фадил Зендели од Беса и Дафина Стојаноска од ВМРО-ДПМНЕ.